Европа

Франция иска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Ливан

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Франция поиска да бъде свикано спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на ситуацията в Ливан, съобщава БТА, цитирана от Франс Прес.

Новият френски външен министър Жан-Ноел Баро обяви, че мисли за ливанския народ в момент, когато израелските удари взеха стотици жертви сред цивилното население, включително и деца. Той призова огънят и от двете страни да бъде прекратен. Ливанското здравно министерство съобщи късно снощи, че в резултат на постоянните израелски удари в южната и източната част на страната са загинали 492 души, а ранените са близо 1650.

"Франция приканва страните и онези, които ги подкрепят, към деескалация, за да се избегне разгарянето на регионален пожар, който би бил опустошителен за всички и на първо място - за цивилното население. Затова призовах за свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност във връзка Ливан тази седмица", допълни новият ръководител на френската дипломация, който встъпи в длъжност вчера.

"В Ливан, както и другаде, Франция ще остане изцяло мобилизирана за разрешаване на големите кризи, които рушат международния ред", увери той.

 

Намираме се на ръба на тотална война, предупреди Жозеп Борел

Josep Borrell AP Снимка: AP, архив

Висшият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел предупреди, че ескалацията между Израел и Хизбула в Ливан може да прерасне в пълноценна война. Той призова пътят към мира да започне с прекратяване на огъня в Газа.

Но най-лошият сценарий, трябва да го кажа, се материализира. Най-лошите очаквания се превръщат в реалност. А ние се нуждаем от мир в Близкия изток, защото продължаващата ескалация е опасност за целия регион.

Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност

Борел говори и за войната в Украйна. Той изрази опасенията си, че Русия ще се опита да унищожи енергийната инфраструктура на Украйна преди зимата.

За да подкрепим Украйна, ние предложихме да се съберат до 35 млрд. евро само за военна и икономическа подкрепа. И двете неща трябва да бъдат направени едновременно. Няма смисъл да им предоставяме генератор на електроенергия днес, ако утре той трябва да бъде унищожен. 

Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност

Борел приветства Украйна за успешните им усилия при нанасянето на удари и унищожаването на складове с боеприпаси дълбоко в Русия. Той заяви, че Г-7 ще обсъди потенциалното използване на оръжия с голям обсег от страна на Украйна през следващата седмица.